Efter kriget – Israels planer för ett ofritt Gaza

UTRIKES Israels försvarsminister Yoav Gallant presenterade i torsdags en plan med fyra ”grundpelare”  om hur Gaza ska hanteras efter kriget.  

Planens innehåll kan sammanfattas såhär: Israel ska övervaka det civila styret och kontrollera och godkänna allt som passerar gränsen till Gaza. En multinationell styrka ledd av USA tillsammans med olika europeiska länder och ”moderata” arabländer ska sköta civilt styre och ekonomisk funktion. Egypten ska ta ansvar för den civila gränsövergången i samarbete med Israel. Existerande palestinsk praktisk administration ska fortsätta, förutsatt att den inte är allierad med Hamas och samarbetar med den multinationella styrkan.

Den Palestinska Myndigheten (som styr Västbanken) inbegrips inte i  planen och en återuppbyggnad av det raserade Gaza efter att Israel nått sina militära mål nämns inte. UNWRA (FN:s hjälporganisation för Palestina-flyktingar) ska inte längre vara aktivt i Gaza. Gallant säger att planen bygger på att Hamas inte längre är ett hot mot Israel, som även fortsättningsvis ska kontrollera Gazas gränser och ha rätt att genomföra militära och säkerhetsrelaterade aktioner inne i Gaza-området. Än så länge har den juridiska och polisiära funktionen inte fått någon lösning i planen, utan ska diskuteras senare.  Frågan om en självständig palestinsk stat berörs överhuvudtaget inte.

Men även denna oerhört repressiva plan har lett till motsättningar i regeringskoalitionen. Finansminister Bezalel Smotrich meddelade att han motsatte sig planen. Han vill istället se ”frivillig emigration” från palestiniernas sida, och israeliska bosättningar i Gaza.

Gallant tillkännagav även en ny kampstrategi, som innebär räder, förstörelse av Hamas-tunnlar och specialinsatser i norra Gaza, medan IDF ska  fokusera på att eliminera Hamas styre i söder, dit den största delen av befolkningen har flytt, och få hem gisslan.

Detta betyder alltså att kriget fortsätter med samma intensitet som förut i söder och drabbar civilbefolkningen som flytt dit, medan man trappar ned något i den nu tämligen folktomma norra delen. Tillsammans med Gallants plan ger det en mer än tydlig indikation om vad Israel eftersträvar: ett lydområde med en fortsatt avfolkad nordlig del, där den sionistiska staten har total kontroll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.