En av tre svenskar har svårt att klara löpande utgifter

INRIKES Finansinspektionen och Folkhälsomyndigheten har genomfört en undersökning om svenskarnas så kallade finansiella välbefinnande. Den visar bland annat att en tredjedel av befolkningen är oroliga för sin ekonomi och har svårt att klara löpande utgifter.

En majoritet av svenskarna har ett gott finansiellt välbefinnande, vilket definieras som möjligheten att uppfylla sina ekonomiska behov och om man har beredskap att hantera ekonomiska kriser, menar undersökningen. Samtidigt saknar en tredjedel av den svenska befolkningen detta. Lika många har också svårt att klara löpande utgifter.

Detta hänger också ihop med en sämre allmän hälsa – oro för ekonomin betyder ofta också en sårbarhet på andra sätt.

För att råda bot på detta föreslår man att ”rusta individer genom bland annat finansiell folkbildning”. Det handlar om att lära folk hur man hanterar pengar, så att om de ändå inte lyckas ska de vara fullkomligt övertygade om att det är deras eget fel och inte systemets. Att reallönesänkningar och inflation krossar vanligt folks ekonomi talar man tyst om och istället fokuserar man på sparsamheten och fortsätter att individualisera varje problem som människor känner.

Skamlösheten känner helt enkelt inga gränser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.