Festivalbesökare stämmer israelisk polis och militär på över 50 miljoner dollar

UTRIKES Tiotals överlevare från festivalen Supernova, som hölls bara någon kilometer från gränsen till Gaza och som angreps av Hamas, stämmer nu den israeliska militären och polisen, bland annat för att de sköt okontrollerat in i folkmassorna.

Vad som faktiskt hände vid festivalen den 7 oktober är fortfarande höljt i dunkel, men festivalen har kommit att spela en viktig roll i den västerländska propagandan. Faktum är dock att precis söder om festivalområdet fanns en militärbas, som angreps av Hamas, och undersökningar har tidigare visat hur israeliska soldater tidigt befann sig vid festivalområdet, där stridigheter bröt ut. Tar man hänsyn till detta, framstår attacken på festivalen mindre och mindre som enbart en attack på försvarslösa civila, speciellt med tanke på att Israel själva erkänner att Hamas inte kände till festivalen på förhand.

Denna bild förstärks nu av att 42 festivaldeltagare stämmer den israeliska polisen och militären för dess insats vid festivalen. Deltagarna framhåller att man inte gav tillräckligt skydd till festivalen men visar också att det fanns 27 poliser på plats när angreppet skedde. Man kritiserar också bristen på information, efter att militären noterat ovanlig aktivitet vid gränsen till Gaza.

Den kanske mest talande punkten i stämningen rör hur israeliska militärer ”sköt okontrollerat” mot festivaldeltagarna. Många festivaldeltagare fångades mellan de israeliska soldaterna och deras motståndare, samtidigt som israeliska militärhelikoptrar bombade festivalområdet, och enligt egen utsago dödade både Hamas-medlemmar och festivaldeltagare.

Andra vittnar om hur många kroppar var väldigt brända, vilket antyder att de dog i bombardemanget, medan många liksäckar var stängda för att bara visa ansiktet, vilket gjorde det omöjligt att bedöma vad många festivaldeltagare dött av.

Som sagt, vad som faktiskt hände är fortfarande höljt i krigsdimma, men i takt med att den skingras träder en bild fram som på viktiga punkter ifrågasätter västliga mediers berättelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.