Gotland dödligaste regionen för arbetare

INRIKES Under förra året dog 65 arbetare på sina jobb, vilket var en markant ökning från åren dessförinnan. I absoluta tal dör flest arbetare i Västra Götaland, tätt följt av Stockholm och Skåne, men sett till antal dödsfall per person sticker Gotland ut.

Den dödligaste regionen för arbetare är Gotland. Trots att det under perioden 2013 till 2022 ”bara” dog 5 arbetare på ön så är det den högsta siffran i landet, sett till befolkningsmängden. Här dog nämligen en arbetare för varje 12 000 invånare. I hälarna på Gotland finns Jämtland och Kronoberg, där den motsvarande siffran är en arbetare på 13 000 invånare.

På motsatt sida av skalan finns Uppsala och Stockholm, där det dött en arbetare på 45 000 respektive 42 000 invånare. I absoluta tal har det i dessa län dött 9 respektive 58 arbetare under samma tidsperiod som ovan.

I absoluta tal sticker dock, kanske inte så förvånande, landets tre största regioner ut. Utöver Stockholm är det Västra Götaland och Skåne, där 66 respektive 49 arbetare dött. 

Bakomliggande faktorer finns det många av. De flesta arbetare som dör under sina arbetsdagar gör det inom bygg, transport, jordbruk och industri. Regioner som domineras av industri och jordbruk, torde därför ha högre siffror, medan tjänstedominerade län torde ha lägre dödssiffror. Även om universitetsstäder också har lägre siffror, så beror mycket också på utbyggnadstakten i länet – ju fler nya hus som byggs, desto fler arbetare, och just byggsektorn är den dödligaste av alla sektorer.

Sist spelar naturligtvis också storleken in – ju större städer och regioner, desto fler transporter. Ju fler transporter, desto fler döda transportarbetare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.