Facit för 2023 – 65 döda på sina arbetsplatser

INRIKES Under förra årets sista veckor fick döden på jobbet stor uppmärksamhet, framför allt när fem arbetare i Sundbyberg störtade mot sin död i en hiss. Nu när året är slut står vi med ett sorgligt facit i hand – 65 arbetare återvände aldrig från sina arbetsplatser.

För att hitta en lika dödlig månad som förra årets sista månad måste man återvända ända till november 2011, då elva arbetare dog på sina arbetsplatser, och för att hitta ett dödligare år måste man backa i statistiken ända till 2009, då 68 personer dog på sina arbeten. Den olycka som krävde fem arbetares liv i december, då en hiss störtade till marken på ett bygge i Sundbyberg står också ut i statistiken som den enskilt största arbetsplatsolyckan sedan Estonia sjönk.

De allra flesta dödsolyckorna inträffar på byggarbetsplatser och inom transportsektorn, där det företrädesvis är män som arbetar. Det visar sig också i statistiken – av 86 döda inom byggsektorn de senaste 10 åren har en varit kvinna och av de 77 döda inom transport under samma tidsperiod var fyra kvinnor. 

En tanke på “Facit för 2023 – 65 döda på sina arbetsplatser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.