Butiksdöden drabbar de minsta företagen

INRIKES Det är inte bara arbetarklassen som drabbas av prisökningarna och de höjda hyrorna i Sverige. Även de minsta företagen, där egenanställda driver sin verksamhet, drabbas hårt. I år väntar man en stor hyreshöjning på 6,5 procent för butikslokaler, som kommer ovanpå tidigare stora höjningar.

Främst drabbar de saftiga hyreshöjningarna små butiker och hantverkare i vad man lite löst kan säga är ”kultursektorn”. Här berättar butiksägare om dubbelarbete för att kunna hålla öppet och en kamp för existensen ända sedan pandemin.

– Nu är vi i en situation där vi kommer att få hyreshöjningar på mer än 18 procent i en lågkonjunktur. Jag tror att vi kommer att få se många fler butiker som måste kasta in handduken, säger Martin Kits, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

De stora företagen lär klara sig genom både recessioner och dyrtider, om det behövs med statens hjälp och arbetarklassens skattepengar. De som kämpar på med dubbelarbete för att hålla sina små företag igång har ingen hjälp att vänta. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.