Attacken mot Libanon kan leda till större konflikt i Mellanöstern

UTRIKES Igår dödades Hamas vice befälhavare al-Arouri en drönarattack mot Libanons huvudstad Beirut. Ytterligare fem eller sex personer omkom vid anfallet. 

Både Libanon och USA har tillskrivit Israel attacken, men Israel har inte tagit på sig ansvaret för dådet, skriver New York Times. Israels anfall är det första mot den libanesiska huvudstaden sedan stridigheterna bröt ut.

Att punkt-attackera fiender i andra länder har under lång tid varit Israels strategi. Under de två senaste veckorna har Iran anklagat Israel för att mörda två iranska generaler i Irak och Syrien – dessa var förbindelseofficerare med Iran-stödda lokala militanta grupper. Även andra iranska militärer och forskare inom kärnteknik har lönnmördats på detta sätt tidigare.

Drönarattacken skedde mot Hamas kontor, beläget i det tätbefolkade området Dahieh som styrs av den Iranstödda Hezbollahmilisen. Najib Mikati, Libanons permiärminister beskyllde Israel för att försöka dra in Libanon i en ny fas av konflikten mellan Israel och Hamas.

Flera bedömare talar nu om en ökad risk för en större konflikt i regionen. Hezbollahrörelsen, som är allierad med Hamas, kallar attacken för ett ”allvarligt angrepp mot Libanon” och en farlig utveckling, och utlovar hämnd. Hamasledningen själva säger att al-Arouris död inte innebär något  nederlag i konflikten med Israel och säger sig vara beredda att strida vidare. Israel å sin sida betonar höjd beredskap för båda anfall och försvar, utan att direkt referera till drönarattacken i Beirut.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.