DR Kongos president omvald med tre fjärdedelar av rösterna

UTRIKES Demokratiska Republiken Kongo, som i decennier plågats av krig och konflikter, har valt president. Med tre fjärdedelar av rösterna omvaldes Felix Tshisekedi i ett kontroversiellt val.

I valet 2018, då Tshisekedi valdes till president för första gången, anklagades han för valfusk och flera observatörer menade att hans motståndare, Martin Fayulu, egentligen vunnit stort. Officiellt blev dock resultatet 38 procent till Tshisekedi och 34 till Fayulu.

Fem år senare har situationen förändrats. Den 31 december bekräftade landets valmyndighet att Tshisekedi fått 73 procent av alla avlagda röster i landet. Fayulu, som ställde upp även denna gång, fick ungefär 5 procent.

Anklagelserna om valfusk har dock inte förändrats, utan några timmar innan resultatet utannonserades gick nio andra kandidater ihop och i ett gemensamt uttalande menade de att valet var en ”maskerad” och ”fars”. De menade att vallagen brutits från början till slut och pekade på att vallokalerna på vissa ställen var öppna i sex dagar för att man på så sätt ska kunna samla extra många röster medan folk på andra ställen inte alls kunde rösta. Nu vill man istället att nyval utlyses.

Samma dag hölls också val till landets nationella, regionala och lokala parlament. Dessa resultat har dock ännu inte offentliggjorts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.