Indiske premiärministern inviger tempel på moskéruiner

UTRIKES Igår den 22 januari invigde den indiske premiärministern Narendra Modi ett hinduiskt tempel helgat till guden Ram i staden Ayodhya. Det är inte vilket tempel som helst – det har byggts på ruinerna av en 464 år gammal moské som förstördes av hindu-extremister 1992.

En undersökningskommission konstaterade efteråt att förstörelsen var nogsamt planerad av högerextremister och genomfördes under ledning av bland annat ledande politiker som den tidigare premiärministern Atal Bihari Vajpayee.

I efterspelet till moskéförstörelsen dödades över 2000 människor, de flesta muslimer, i oroligheter som spelade på religiösa motsättningar. Tre årtionden senare är hindunationalismen etablerad vid makten genom partiet Bharatiya Janata Party (BJP), och vid invigningen av Ram-tempelt menade Modi att Indien nu tar ett nytt steg i sin historia.

“Ayodhya-ceremonin är att deklarera hindunationalismen som statsideologi” sade ett av de indiska kommunistpartierna, Communist Party of India (Marxist), som var först ut med att tacka nej till att delta i tempelceremonin, och hävdade att religion är varje människas enskilda val och inget som ska förvandlas till ett instrument för politisk vinning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.