Ny tågstrejk på gång i Tyskland

UTRIKES, FACKLIGT De tyska lokförarna i lokförarfacket GDL går återigen ut i en sex dagar lång strejk på järnvägsbolaget Deutsche Bahn, DB. Godstrafiken har redan ställts in och persontåg drabbas från och med onsdag och flera dagar framåt.

GDL menar att arbetsköparna inte har visat någon som helst förhandlingsvilja, och att det tredje budet som lagts fram från DB är löjeväckande. Det här är den fjärde strejken i den pågående löne- och arbetstidskonflikten mellan facket och järnvägsbolaget, tidigare varningsstrejker var mellan 20 och 24 timmar, vilket följdes av en längre strejk på tre dagar. Kraven gällde då och gäller även nu särskilt en sänkt arbetstid från 38 till 35 timmar per vecka utan lönesänkning.

Transportkapitalisterna oroar sig – en endagars tågstrejk kostar 100 miljoner euro , säger konjunkturchefen Michael Grömling på Institut der deutschen Wirtschaft (IW) som står nära arbetsköparna. En strejk på sex dagar handlar om miljardbelopp i skador, menar han, och sätter sitt hopp till att allmänheten tröttnar på kommunikationsproblemen.

Tanken att allmänheten ska tröttna på kapitalismen har visst inte fallit honom in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.