Storstrejk i Tyskland – järnvägsarbetare och bönder protesterar

UTRIKES Tyska järnvägsarbetare strejkar och uppemot 80 procent av tågtrafiken står stilla medan landets bönder och många transportarbetare mot höjda skatter och en hög inflation som drabbar dem hårt.

Lokförarfacket GDL utlyste under veckan en strejk som ska pågå till och med fredag. Det är den tredje så kallade varningsstrejken som facket har utlyst och även om Deutsche Bahn (DB) försökte förhindra den genom att gå till domstolarna, lyckades de inte. Fackordföranden Klaus Weselsky meddelar samtidigt att om inte DB förbättrar sitt erbjudande till arbetarna kommer de att förbereda nästa strejkrunda.

Ett av de viktiga krav som arbetarna kämpar för är en reducering av arbetsveckan från 38 timmar till 35, med bibehållen lön.

Bönderna protesterar

Järnvägsarbetarna är inte de enda som är i rörelse i Tyskland, utan också bönderna och många transportarbetare med egna småföretag har protesterat den senaste veckan och samlat sina traktorer och lastbilar på gatorna.

Här kräver man att regeringen tar tillbaka sitt förslag att täppa till ett 17 miljarder stort hål i budgeten genom att avskaffa subventioner på diesel. Dessutom protesterar man mot den höga inflationen och de ökande levnadsomkostnaderna, som blir allt svårare att bära.

Framför det kända monumentet Brandenburger Tor hade det exempelvis samlats 500 traktorer och lastbilar och i flera andra städer samlades man också.

En tanke på “Storstrejk i Tyskland – järnvägsarbetare och bönder protesterar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.