Migrationsverkets förvar ska bli mer som fängelser

INRIKES Delbetänkandet ”Förbättrad ordning och säkerhet vid förvar” har överlämnats till migrationsministern. I det föreslår man en rad åtgärder som kommer skärpa repressionen på Migrationsverkets förvar och i många fall är åtgärderna som hämtade ur fängelser.

Officiellt syftar förslagen till att göra förvaren tryggare och säkrare, både för personal och de som spärrats in. Man ska stärka ordningen och säkerheten, heter det. I verkligheten är det här en del av den allmänna politik som riktas mot invandrare och migranter – de ska få det svårare att vistas i Sverige och de ska avskräckas från att komma hit på grund av den hårda behandlingen man får.

De konkreta åtgärder som föreslås är bland annat införandet av en allmän inpasseringskontroll, möjligheter att utföra rumsvisitation och att genomföra säkerhetskontroller med metalldetektorer. Dessutom vill man införa vad man kallar glasrutebesök. Det är precis vad det låter som, att besökaren och den som får besök hålls åtskilda från varandra med hjälp av en glasruta, precis som i valfri amerikansk film.

Dessa åtgärder föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

En tanke på “Migrationsverkets förvar ska bli mer som fängelser

  1. När jag internerades i förvaret i Åstorp (Skåne) i 2023 fick jag frågan om jag suttit häktad tidigare. Jag sa att ja, jag hade suttit i förvar 3 gånger före i Sverige och en gång i Norge; men att det bara fanns en förvar häkte i Norge och att den liknade en fängelsemiljö. Jag blev tillsagdatt en ny typ av förvar var under uppbyggnad i Sverige och att det var mer som ett fängelse.

    Migrationsverket går bort från modellen ”fängelse med ett mänskligt ansikte” och anammar de mer repressiva förvaretsmodellerna från Norge och USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.