Kärnkraftdrivna containerfartyg – en ”grön” lösning för kapitalismen

MILJÖ VETENSKAP Nu vill flera privata aktörer undersöka möjligheten att stora fraktfartyg ska drivas med kärnreaktorer  – de ska segla på världens hav tillsammans med militära atomdrivna ubåtar och amerikanska kärnkraftsdriva hangarfartyg. Det är brittiska och sydkoreanska företag som nu skrivit på ett samarbetsavtal för att ta fram utformningar av bland annat stora containerfartyg.

I Kina är ett annat projekt med samma mål på gång. Här är det China State Shipbuilding Corporation  som planerar ett enormt containerfartyg som ska drivas av saltsmältreaktorer. Ja, till och med Norge är med i kapplöpningen med projektet Nuproship I där man undersöker flera olika kärnreaktorer.

Naturligtvis använder man sig av grön retorik, där man påpekar att internationell sjöfart står för runt 3 procent av världens koldioxidutsläpp och det används cirka 350 miljoner ton fossilt bränsle varje år. Nu ska kärntekniken råda bot på detta och minska utsläppen.

Tänkande människor har all anledning att vara kritiska: när vi upplever ett stort oljeutsläpp från ett havererat fartyg är konsekvenserna drastiska och skadar miljön för lång framtid, så vad blir resultatet om ett litet kärnkraftverk går på grund? Allts snabbare transporter och allt större transporter är något som kapitalet behöver för att maximera sin profit – inte något som handlar om människornas egentliga behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.