Israel hindrar hjälpsändningar till Gaza från att nå fram

UTRIKES Två amerikanska senatorer,  Chris Van Hollen och Jeff Merkley från Demokraterna har besökt gränsövergången i Rafah mellan Egypten och Gaza. De säger efter sitt besök att systemet som skulle se till att den israeliska armén inte hindrade hjälpsändningar till Gaza ”helt har gått sönder”.

Senatorernas reaktion framstår som mänsklig – tills man betänker att de tillhör det land som blockerat FN-resolutioner, och som konsekvent stöder Israel och den sionistiska statens brutala krig mot palestinierna. Att öka hjälpsändningar och tältbostäder från FN är en dålig ersättning för ett eldupphör, ett slut på Israels terror och folkmord. Om VanHollen och Merkley verkligen upplevde samvetsnöd när de såg eländet som skapas av deras allierade borde de med det snaraste engagera sig för palestiniernas sak – men vi kommer nog inte att få se dem i demonstrationerna i USA framöver, eller bevittna deras ställningstagande mot den amerikanska imperialismen som behöver Israel som allierad i mellanöstern.

Vad de såg kan emellertid belysa en situation, där Israel påstår sig släppa in hjälp, också genom den nyligen öppnade gränsövergången i Kerem Shalom. Kilometerlånga lastbilsköer väntade på att få passera gränsen vid Rafah enligt de båda amerikanerna, hundratals bilar stod helt still. Enligt FN har i genomsnitt 120 lastbilar per dag fått komma in i Gaza, medan det före kriget kom ca 500 dagliga leveranser. Systemet med Isreals kontroller fungerar idag så, att om en produkt i en lastbil nekas införande, så måste bilen köra tillbaka med all last och hela proceduren upprepas. Ändlösa ompackningar blir resultatet.

Den 5 januari rapporterade också FN och andra hjälporganisationer att de inte kunnat levereras livräddande humanitär hjälp till norra Gaza på fyra dagar. Detta berodde på förseningar, nekat tillträde och aktiva strider i området.

”Detta inkluderar läkemedel som skulle ha gett livsviktigt stöd till mer än 100 000 människor i 30 dagar, samt åtta lastbilar med mat till människor som för närvarande står inför livshotande osäker livsmedelsförsörjning”, skriver FN:s humanitära organ OCHA i ett uttalande.

Så gott som alla Gazas invånare, varav de allra flesta nu bor i överfulla tältläger som rests på gatorna, är beroende av FN-lastbilarnas förnödenheter. En av fyra palestinier svälter. Israel hävdar i detta läge att inspektionerna är nödvändiga för att hindra militär utrustning att nå Hamas, men det som stoppats är bland annat bland annat tält, utrustning som används vid födslar, generatorer och syrgas som fanns i ett lager senatorerna besökte.

– Lagret är som ett monument över godtyckligheten, säger Van Hollen.

Man kunde tillägga att det är ett monument över en folkmordspolitik som drivs med alla till buds stående medel.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.