Indiska byggnadsarbetare: protester mot export av arbetare till Israel

UTRIKES Det indiska byggnadsarbetarfacket Construction Workers Federation of India, CWFI, har protesterat mot indiska delstaters rekryteringskampanjer där man försöker få byggnadsarbetare att jobba i Israel, som nu har brist på arbetskraft efter att man dragit in palestinska arbetstillstånd, skriver Peoples Despatch.

I slutet på 2023 började Israel söka efter upp till 100 000 arbetare arbetare som skulle ersätta palestinier vars arbetstillstånd dragits in efter den 7 oktober. Det israeliska finansministeriet uppskattade samtidigt att förlusten av denna arbetskraft skulle kosta cirka 830 miljoner dollar varje månad.

Sedan tidigare finns det avtal om rekrytering till byggnadsarbete och äldrevård mellan Israel och Indien. I december 2023 påbörjade sedan delstaten Haryana en rekryteringsdrive för byggnadsarbetare medan representanter för Israels byggherrar, Israeli Builders Association (IBA) var närvarande för urvalet av arbetare. Senare initierades samma process i delstaten Uttar Pradesh där ledningen redan tidigare har etablerat nära band till Israel inom polisväsendet. Arbetarna lovades en bra lön – men den skulle deponeras hos företaget som anställde dem och bara betalas ut efter avslutat arbete på flera år. Detta står ändå i stark kontrast till de arbetsförhållanden som de palestinska arbetarna upplevde.

Facket CWFI uppmanar till protest: …”Detta är ett orättfärdigt spel för att locka vårt lands fattiga byggnadsarbetare till Israel genom att erbjuda bra löner på bekostnad av de palestinska arbetarnas död, svält och förlorade inkomster”, förklarade fackföreningen och lade till att att detta skulle betyda stöd till folkmordet i Palestina. Man krävde att Indiens regering omedelbart skulle ställa sig bakom kraven på eldupphör i FN och upprättandet av en oberoende palestinsk stat.

“Indiens byggnadsarbetare står enade med Palestinas arbetarklass och folk, som utsätts för Israels folkmordskrig med fullt stöd från USA och andra imperialistiska länder” deklarerade CWFI.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.