Motsättningarna i Röda havet skärps

UTRIKES Sedan den jemenitiska houthirörelsen har under hösten bordat och attackerat transportfartyg till Israel, vilket stört trafiken genom Röda havet och Suezkanalen. Det har föranlett inte bara svar från USA, som vill skydda transportrutten, utan också Storbritannien, som förbereder luftangrepp mot Jemen.

Den amerikanska operationen Prosperity Guardian har bland annat samlat danska, grekiska och kanadensiska krigsfartyg, men trots att den ännu inte är igång har USA angripit houthirebellerna. Vid ett försök att borda ett skepp dödades 10 rebeller av den amerikanska flottan. Dessutom har Storbritannien diskuterat planer att angripa houthirörelsen, som kontrollerar ungefär halva Jemen, från luften. 

Bakom försöken att mota bort de jemenitiska rebellerna från Röda havet finns ekonomiska intressen. Det danska deltagandet i operationen beror exempelvis på att landet är hemvist åt ett av världens största fraktföretag, Maersk, som också fick en av sina båtar attackerade nyligen.

Det är dock inte så att houthirörelsen agerar helt självständigt, utan bakom dem finns också Iran, som också aspirerar på utökad makt i närområdet, i konflikt med bland annat Israel. Iran har också skickat ett av sina krigsfartyg, fregatten Alborz, till området. Detta bidrar till ytterligare eskalation och visar också att just nu möts de olika imperialistiska blockens intressen i just Röda havet, som riskerar att bli en krutdurk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.