Censuren av böcker i USA på rekordnivå

UTRIKES Under skolåret 2022-2023 censurerades fler böcker än någonsin i USA, rapporterar den franska radiostationen Europe1. Över 3 000 böcker plockades under året bort från skolor, bibliotek och universitet.

De flesta böcker som plockas bort handlar om ras, sexuell läggning och genus och bakom kampanjerna finns organisationer som Moms for Liberty, en konservativ grupp som riktar in sig på just att få böcker som inte delar organisationens åsikter förbjudna. Bland de böcker som de velat få förbjudna återfinns böcker om Galilei, som förespråkade en heliocentrisk världsbild och artiklar om polisbrutalitet, som visar upp polisen i dålig dager. Vissa av gruppens medlemma har också kopplingar till fascistiska organisationer som Proud Boys.

Under 2022 förbjöds ungefär 2 500 böcker i USA och det senaste året slog det, då 3 362 böcker plockades bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.