Regeringen varnar för krig – och de har rätt

LEDARE (1/2024) Under januari har regeringen både varnat för krig och för terrorism. I ett uppmärksammat uttalande menade överbefälhavaren att vi måste förbereda oss för en krigssituation där Ryssland är den uppenbara fienden. Bara någon dag senare förklarade regeringen att vi också måste förbereda oss för ett ökat terrorhot.

Mycket kritik riktades mot regeringen, framför allt från vänsterhåll. Man menade att regeringen ägnade sig åt hets och att man istället borde förbereda sig för fred. Samtidigt bortsåg man från det grundläggande faktum att regeringen har rätt – kriget närmar sig och alla tecken blir tydligare.

Den kanske största brytpunkten de senaste åren var den imperialistiska invasionen av Ukraina, som höjde insatserna i den imperialistiska konkurrensen. Uppdelningen mellan de olika blocken blev djupare och den officiella neutraliteten kastades överbord i både Sverige och Finland. Istället följde man trenden och rustade upp och anslöt sig till Nato. Kriget blev på ett nytt sätt ett reellt alternativ och för oss kommunister är det ingen konstig utveckling, utan en som vi har varnat för länge.

Inbyggt i det kapitalistiska systemet finns kriget, som den slutliga lösningen på konkurrensen kapitalisterna emellan. När alla kapitalister i alla länder hela tiden måste expandera är det oundvikligt att de förr eller senare tvingas ta av varandra, att de börjar inkräkta på varandras områden. När detta händer höjs risken för krig påtagligt. Det är också en oundviklig utveckling i det kapitalistiska samhället.

Så överbefälhavaren och regeringen har naturligtvis rätt i att kriget kommer närmare, men vad de också döljer är att de naturligtvis spelar sin roll i att dra det närmare. Som politiska representanter för kapitalet gör de allt i sin makt för att stärka det svenska kapitalets position i världen och det innebär att förbereda kriget och omfördelningen av rikedomarna kapitalisterna emellan.

Det som nu är viktigt är inte främst att beskylla regeringen för krigshets, vilket den naturligtvis gör sig skyldig till, utan att formulera ett revolutionärt svar på den allt större risk för krig som hotar oss.

Här räcker det inte med vaga paroller om neutralitet och alliansfrihet. För den som känner kapitalismens lagar och därför också känner till att kriget är lika naturligt för kapitalismen som snön för vintern, finns det bara ett sätt framåt – det är att koppla ihop kampen mot kriget med kampen mot kapitalismen, för bara genom att angripa orsaken till krigen kan vi också förhindra krigen.

Visst ger vi alltså regeringen, och för all del också den så kallade “oppositionen”, som knappast ifrågasätter upprustningen och medlemskapet i Nato, delvis rätt, men vi ger också ett diametralt motsatt svar på vad som är den nödvändiga vägen framåt. För dem handlar det om att sluta upp bakom sitt eget lands kapital, medan det för oss handlar om att förhindra kriget genom att vända upp och ner på hela det ekonomiska systemet – för om det är så att vi med säkerhet vet att den enda lösningen på de oupphörliga krigen är socialismen och arbetarmakten, då vore det lögn att inte också kämpa för densamma som lösningen.

Att ge uttryck för denna röst i den skendebatt som pågår, där fred och krig under kapitalismen hålls fram som varandras motsatser, när i själva verket den kapitalistiska freden bara innebär förberedelsen för nästa kapitalistiska krig, är kommunisternas uppgift och även om det är enkelt att drunkna i den retorik som slungas fram och tillbaka måste kommunisterna framhärda – eftersom vi har rätt.

Kriget – om och när det kommer – måste mötas med revolutionen och förvandlas till en kamp om makten och här kan det inte spela någon roll vem som är angripare eller angripen. Vi ställer inte upp på kapitalets fosterlandsförsvar och vi vägrar försvara den ordning där några få lever på vad de många producerar. Mot kapitalismen och dess ruttna krig ställer vi socialismen och arbetarmakten som det enda alternativet.

Krig mot kriget är kommunisternas paroll och om de vill ha krig, så ska de inte få kriga utan motstånd.

En tanke på “Regeringen varnar för krig – och de har rätt

 1. Tvångstanken ekar ut till alla
  Viner som projektiler
  ut i etern
  genom luften
  genom hjärnan
  i vindlingar
  dygnet runt
  Tvångstanken
  Inget skydd att uppbringa
  Kapitalets språkrör
  delar med sig
  Åt dig och mig
  åt oss
  till enighet, för jämlikhet
  Alla ska tänka få tänka som ”man” vill
  Var och en som den vill
  men med baktanken därtill
  Fritt och PK
  under en och densamma Rikstanken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.