PFAS i bekämpningsmedel som används inom jordbruket

MILJÖ Vid det här laget vet vi att PFAS, de farliga evighetskemikalierna, finns i vattnet vi dricker. De nya gränsvärdena som kommer år 2026 och som bedöms spegla den nivå som man kan få i sig utan alltför stora risker visar att vi idag får i oss hälsovådliga mängder på många håll i landet.

Nu listar en rapport från PAN, ett nätverk mot farliga bekämpningsmedel, ungefär 40 aktiva ämnen med PFAS-innehåll som finns i bekämpningsmedel som säljs i Europa. Det finns luckor i regelverken som gör det möjligt att använde ämnena inom jordbruket, och de används inom grönsaksodling och odling av vete, råg och havre.

Runa Njålsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, menar att alla godkända växtskyddsmedel på den svenska marknaden har genomgått riskbedömning och att riskerna har befunnits acceptabla. Hon hänvisar till arbetet med EU-kommissionens översyn av reglerna för hållbar användning av växtskyddsmedel, då reglerna ska stramas åt.

Risken är väl att nya gränsvärden återigen kommer att visa att vi idag får i oss för mycket av ämnen som kan påverka immunförsvaret, födelsevikten, kolesterolhalten i blodet och leverenzymer, och som är extra skadliga för foster och små barn.

En tanke på “PFAS i bekämpningsmedel som används inom jordbruket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.