Vi dricker farliga kemikalier i vattnet – och ska betala notan för att få bort dem

MILJÖ I måndags publicerade SVT en granskning  som visar att flera vattenverk idag levererar vatten som innehåller höga halter av evighetskemikalierna PFAS.

 Den tillåtna halten ligger idag på 90 nanogram per liter, men ska till 2026 sänkas till 4 nanogram. Över 70 kommuner och vattenverk har för höga värden av PFAS och måste nu åtgärda detta. Man har känt till farorna med PFAS och de kommande gränsvärdena i flera år men ändå agerat långsamt och hållit sig till de gamla gränsvärdena.

Svenskt Vatten beräknar att reningen av dricksvattnet kommer att kosta runt 6 miljarder kronor enbart i investering i ny teknik.  Till detta kommer underhållskostnader på runt 1 miljard om året. Myndigheten kräver nu krafttag för att få bort PFAS från såväl marknaden som grundvattnet, och man vill också ha varningsmärkning på produkter som innehåller PFAS-ämnena 

Brandskum med PFAS – främst använt av militären i olika brandövningar – är en stor källa till PFAS i naturen. De farliga ämnena läcker också ut från avfall som väntar på förbränning och finns röken som går ut i atmosfären när avfallet väl bränns  – ett avfall efter tusentals produkter som innehåller PFAS, från kosmetika till non-stick-stekpannor.

Många kommuner kommer nu som en konsekvens att höja VA-taxan kraftigt. Tillverkarna av både brandskummet och hushållsprodukterna går fria från avgifter, precis som militären. Det betyder att det blir de som druckit det förorenade vattnet som får betala för saneringen. Som vanligt är det den arbetande befolkningens skatter som betalar kapitalismens nonchalans.

En tanke på “Vi dricker farliga kemikalier i vattnet – och ska betala notan för att få bort dem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.