Hälsofarliga ämnen ett hot i minst tre år till

KLIMAT En rapport om PFAS-ämnen har framställts NILU (Norwegian Institute for Air Research) och Örebro universitet på uppdrag av Kemikalieinspektionen.

Det handlar om poly- och perfluorerade alkylsubstanser som finns i exempelvis brandsläckningsskum, kosmetika, hudvårdsprodukter, textilier och stekpannor. PFAS-ämnen är mycket långlivade och praktiskt taget onedbrytbara, och de finns idag såväl i naturen som i vårt dricksvatten och i oss människor. Studier visar på ett ämnena ger en påverkan på immunsystemet och man misstänker att de är cancerframkallande. De har också visats vara fertilitetsstörande. Trots att man känner till detta finns PFAS-ämnen fortfarande i produkter, som det visas av den nya rapporten.

Kemikalieinspektionen arbetar nu tillsammans med fyra andra kemikaliemyndigheter i EU för att förbjuda alla de 5 000 PFAS-ämnena. Om förslaget går igenom träder förbudet dock inte i kraft förrän 2025. I bästa fall väntar alltså ytterligare tre år av ökande hälso- och miljörisker.

Marina Weilguni

 

4 tankar på “Hälsofarliga ämnen ett hot i minst tre år till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.