PFAS i danskt havsskum – förgiftningsrisk

MILJÖ På den jylländska västkusten har betande kor fått i sig skadliga mängder av PFAS-kemikalier. Människor har inte drabbats i detta fall, men köttet från djuren får inte ätas.

I Danmark har nyligen en annan PFAS-förgiftning av människor och djur orsakat stor uppmärksamhet, när de boende i Korsör fick i sig farliga nivåer i förorenat kött. Flera personer har fått svåra hälsoproblem, bland dem barn, vars immunsystem kan försämras av dessa kemikalier.

Danmark har nu skärpt reglerna för PFAS-halt i dricksvatten och undersöker 60-talet riskutsatta områden i landet , och det har visat sig att PFAS hittas på många ställen i sådana halter att det är hälsofarligt. De farliga ”evighetskemikalierna” har i de aktuella fallen kommit in över strandängar med havsskum, eftersom PFAS är en förorening även i havet. Riktigt hur de koncentrerats så mycket i havsskummet vet man inte, men  PFAS verkar ha en benägenhet att samlas i gränslandet mellan luft och vatten.

PFAS ett problem även i Sverige

Nya och strängare gränsvärden för PFAS i dricksvatten ska nu komma även i Sverige. Men innan det är klart fortsätter spridningen och drabbar bland annat grundvattnet. Även i Sverige finns PFAS på förfärande många ställen, och nu börjar forskare arbeta allt mer med kartläggning och undersökning. I exempelvis Småland har hittills 49 förorenade ställen hittats, men man misstänker att det finns omkring 1200 platser som förorenats av PFAS.

Priset för sanering av PFAS-områden kan bli högt om gränsvärdena sänks, vilket har fått åtminstone en småländsk kommunpolitiker att vilja ”skynda långsamt”. Men det borde förstås vara tvärtom: snabba upp saneringen, anslå nödvändiga medel till forskning och åtgärder – det handlar om mycket allvarliga konsekvenser för människors hälsa, bland annat sjunkande fertilitet, cancer och skador på immunsystemet.

 

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.