USA säljer nya vapen till Qatar för en miljard dollar

UTRIKES Under matchen mellan Iran och USA i det pågående världsmästerskapet i fotboll tillkännagav USA att man kommit överens om att sälja vapen till Qatar till ett värde av en miljard dollar. Landet har tidigare kritiserats för vidriga förhållanden för gästarbetare och diskriminering mot både kvinnor och HBTQ-personer, men vapenförsäljningen och omfattande handelsförbindelser röner knappast någon uppmärksamhet.

De nya vapen som Qatar köpt består framför allt av anti-drönarsystem. En historisk jämförelse visar att det är ett relativt litet köp och matchar inte tidigare inköp av exempelvis stridsflygplan

USA är heller inte ensamma om att upprätthålla omfattande handelsförbindelser med Qatar. Italien, Storbritannien och Tyskland har en årlig handel som omfattar med än en miljard dollar per land med Qatar. Andra länder, såsom Belgien och Nederländerna, har även de viktiga handelsförbindelser med Qatar.

Detta gör naturligtvis den kritik som riktats mot landet ihålig. Om man menar allvar med oron över alla döda gästarbetare och repressionen mot kvinnor och HBTQ-personer, varför upprätthålla så omfattande handelsförbindelser?

Svaret heter nog bland annat världens största gasfält.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.