Läkemedel mot Covid 19 kan ha dödat runt 17 000 personer

VETENSKAP När Covid 19-pandemin började användes substanserna klorokin eller hydroxiklorokin som behandling mot viruset. Det är medel som sätts in mot exempelvis malaria eller ledgångsreumatism i vanliga fall, och de kan ge allvarliga biverkningar.

Studier visade snart att substanserna inte var effektiva mot Covid 19. I en en metaanalys fann man istället att intag av klorokin associerades med en 11-procentig ökning i dödlighet. På bas siffror från sex länder presenterar forskare i en artikel i tidskriften Biomedicine & Pharmacotherapy uppgifter som stöder att närmare 17 000 personer kan ha mist livet på grund av klorokin. Förskrivningen i Sverige ökade initialt, men hamnade snart på normala nivåer efter att Läkemedelsverket avrått från användning i normal Covid-19-behandling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.