Israeliska ministrar hetsar för palestiniernas fördrivning från Gaza

UTRIKES En högerextrem konferens i Israel fick gehör för sina krav på bosättningar i Gaza-remsan och Västbanken – flera medlemmar i den israeliska regeringen bevistade mötet på söndagskvällen. Konferensen kallades “Bosättningar medför säkerhet och seger” och kan ses som ett led i debatten om vem som ska styra de palestinska områdena efter att kriget är över.

Konferensen anordnades av bosättarorganisationen Nachala, och dess ledare Daniella Weiss sade som kommentar till en karta med planerade  israeliska bosättningar  att man emotser en framtid där ”hela Gaza-remsan är en del av staten Israel”

Medan premiärminister Benjamin Netanyahu nöjer sig med att insistera på att Israel ska ha säkerhetskontroll över Gaza under en odefinierad period i framtiden, deltog alltså 12 ministrar från hans regering i bosättarkonferensen, och nationella säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir samt finansminsiterna Bezalel Smotrich (båda högerextrema) upprepade i sina tal krav på att palestinierna ska avlägsnas helt från Gaza. I konferensen deltog förutom ministrarna även 15 medlemmar från den israeliska riksdagen Knesset.

Den palestinska myndigheten fördömde konferensen och sade att man öppet hetsar för en fördrivning av palestinierna.

Trots att konferensen drog tusentals besökare visar undersökningar nyligen att mer än hälften av alla invånare i Israel motsätter sig annektion av Gaza och återuppbyggandet av bosättningar som revs när Israel lämnade området 2005. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.