Stor oro inför nedskärningar i vården

INRIKES En ny undersökning gjord av Vårdförbundet och Novus visar att tre av fyra svenskar är oroade över pågående nedskärningar inom hälso- och sjukvården, som de tror kommer leda till längre vårdköer och ökade risker för patientskador.

Sammanlagt 76 procent av de tillfrågade uttrycker stor eller ganska stor oro för besparingarna som nu planeras i 19 av 21 regioner. Oron handlar bland annat om att vårdköerna kommer bli ännu längre och att risken för patientskador kommer öka. Därför vill över hälften att regeringen skjuter till extra pengar för att rädda sjukvården och nästan hälften vill att regionerna ska prioritera sjukvården framför annat. Endast fem procent anser att ingen åtgärd alls behövs.

Sjukvården i Sverige har länge varit under nedmontering och har blivit föremål för pajkastning mellan de stora partierna, som vill rentvå sig själva från ansvar och skylla allt på de politiska motståndarna. I själva verket är de alla skyldiga, eftersom nedskärningarna i sjukvården beror på de behov kapitalet har – de vill investera ett minimum i sjukvården för att kunna använda de pengarna på annat, bland annat militär upprustning för att möta en ökad konkurrens runt om i världen.

I slutändan kan inte en värdig och bra sjukvård garanteras under kapitalismen, som ständigt strävar efter lägsta möjliga standard, utan för en riktig sjukvård krävs ett annat system, socialismen, där folket har makten och deras behov går först.

En tanke på “Stor oro inför nedskärningar i vården

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.