Svenska soldater till Lettland i NATO:s regi

INRIKES Sverige ska sända militärer till Lettland. Det beskedet lämnades av statsminister Ulf Kristersson (M) när han talade inför Rikskonferensen i Sälen idag.

– Det är en storartad nyhet för oss, säger Lettlands försvarsminister Andris Spruds till DN och förklarar att Natos närvaro avskräcker Ryssland från anfall och är en signal om att varje tum av allierat territorium ska försvaras. Redan tidigare har armén förberett insatsen i Lettland. Nu ger regeringen politiskt klartecken. Det blir 800 svenska soldater som ska ingå i Natos framskjutna närvaro, Enhanced Forward Presence (EFP) i Lettland.

EFP betyder att olika Nato-länder har trupp stationerade i Natos östligaste länder i kortare perioder. EFP-styrkan i Lettland leds av Nato-landet Kanada och består av uppemot 2 000 soldater. Meningen är att en eventuell rysk attack omedelbart skulle dra in flera Nato-länder i striderna och aktivera alliansens försvarsgaranti. Styrkan i Lettland har bestått av mindre styrkor från ett tiotal Nato-länder, från Albanien till Spanien. Att Sverige bidrar med 800 soldater som ska vara på plats under 2025 ses som betydande.

Sverige tar därmed en framskjuten plats inom västimperialismen och de svenska kapitalisterna bereder sig på militära insatser, där Sveriges arbetande befolkning ska leverera kanonmaten. Ett krig där svenska soldater försvarar västimperialismen kan aldrig kan ge arbetarklassen något annat än att det utsugarsamhälle de levat under behåller sin makt, eller att de får en ny förtryckare, nya utsugare. För att få en varaktig fred krävs socialismen. Som alltid måste vi säga: Nej till NATO – ja, till socialism och fred.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.