Fler än 9 av 10 som dör på jobbet är män

INRIKES Döden på jobbet har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden och 2023 års siffror visar på en markant ökning av antalet dödsfall på arbetsplatserna. Riktpunkt har därför tittat på könsskillnaderna i statistiken – är det främst män eller kvinnor som dör på sina arbeten?

Under perioden 2000-2022 dog 1 149 arbetare på sina arbetsplatser, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Det är nästan exakt 50 per år. Av dessa har 92 varit kvinnor och resten män. Utslaget på hela perioden är det fyra kvinnor per år medan samma siffra för män är 46 per år. I procent betyder det att 92 procent av alla som dött på sina arbeten under den undersökta perioden har varit män.

Bakgrunden är inte svår att lista ut. De branscher där flest dör, det vill säga inom transport, bygg, jordbruk/skogsbruk och tillverkning, är alla mansdominerade branscher. Män har helt enkelt företrädesvis de arbeten där risken att dö är som störst. Dessutom ökar denna risk av att arbetsmiljöarbetet inom dessa branscher är bristfälligt, vilket kan exemplifieras av att Byggnads under hösten varnade för att deras skyddsombud systematiskt utestängs från arbetsmiljöarbetet.

En tanke på “Fler än 9 av 10 som dör på jobbet är män

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.