Advokaten Per-Olof Jönsson driver fram prejudikat för asylsökandes bidrag – Migrationsverket fick bakläxa

INRIKES Idag kan advokaten Per-Olof Jönsson från Westermalms Advokatbyrå i Sollentuna känna sig mycket stolt. Han har lyckats med konststycket att i Högsta Förvaltningsdomstolen skapa ett vägledande rättsfall som ger flyktingar rätt till fortsatt ekonomiskt stöd fast de har fått avslag på sin asylansökan.

Det är en stor framgång i ett Sverige som ”stramar åt” sin migrationspolitik till en bottennivå i Europa och därmed rutinmässigt avslår asylansökningar och driver ut människor i extrem fattigdom, svartarbete och/eller papperslöshet och utanförskap. Den som fått nej på sin asylansökan och fortfarande befinner sig i Sverige under exempelvis en ansökan om upphållstillstånd av andra skäl får inget som helst bidrag för sin överlevnad, och får förstås inte heller arbeta. Den sittande regeringen och migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) får nu en ordentlig bakläxa och många av de asylsökande som fått avslag har fått en dom att luta sig mot.

Själva fallet handlar om två personer som först sökte asyl i Sverige, och som så många andra fick avslag på sin ansökan. De utvisades utan frist, vilket betyder att de omedelbart förväntades lämna Sverige. De valde då att i stället ansöka om att få uppehållstillstånd som familjemedlemmar till en annan person, som fått uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige efter ett så kallat spårbyte till arbetskraftsinvandrare.

Migrationsverket bedömde att familjemedlemmarna i det nya läget inte längre skulle få något bidrag. Efter en serie överklaganden och domslut skedde det sista avgörandet i Högsta Förvaltningsdomstolen, där alla de fyra justitieråd som fällde avgörandet gick på Per-Olof Jönssons linje.

Såhär kommenterar Per-Olof Högsta Förvaltningsdomstolens domslut till Riktpunkt:

Det är naturligtvis en stor framgång för en advokat att få driva fram ett prejudikat. Men det viktigaste är att Migrationsverket och därmed regeringspolitiken dragits vid näsan. Domen visar också att svenskt rättsväsende och svensk rättssäkerhet fungerar även när de parlamentariska partierna försöker inskränka demokrati och rättvisa. Jag tror vi kommer att få se mera domstolsingripanden framöver mot det politiska vansinne som pågår i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.