Både skilsmässor och giftermål minskar i Sverige

INRIKES Antalet skilsmässor är det lägsta sedan 2005 och antalet giftermål är det lägsta på 20 år. Andelen skilda personer har också ökat med mer än en procent sedan år 2000. Håller svenskarna på att förlora intresset för äktenskapet?

Intresset för äktenskapet verkar minska på bred front, hur man än väljer att se på det. Andelen skilda personer bland den svenska befolkningen har stigit till 12.5 procent, antalet giftermål var det lägsta på 20 år och speciellt för personer under 29 år minskar intresset för äktenskap – år 2000 hörde 33 procent av de nygifta till denna åldersgrupp men förra året representerade samma åldersgrupp bara 24,4 procent av giftermålen.

Vad som ligger bakom utvecklingen förtäljer inte SCB:s statistik, utan läsaren får själv spekulera. Viktiga faktorer torde dock vara en vilja att göra karriär hos yngre personer, som får dem att skjuta upp andra aspekter av livet, såsom familjebildning, men också att äktenskapet som institution i sig är ålderdomligt och en kvarleva från tidigare samhällsformationer. Kanske är det dags att reglera samlevnaden människor emellan på ett annat sätt än genom föråldrade institutioner?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.