Iranska agenter och fakta om afghanska asylsökande i Sverige

 
INRIKES Nyligen offentliggjorde SVT att två iranska agenter som 2015 utgett sig för att vara afghanska flyktingar hade varit verksamma i Sverige och planerat mord på judar – efter detta har det cirkulerat en del missuppfattningar och felaktiga påståenden om asylsökande från Iran och Afghanistan.  

Karin Fridell Anter, ordförande för Stöttepelaren – stödförening för ensamkommande barn och ungdomar och Ingrid Eckerman, grundare av nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan! ger korrekta sakuppgifter i ett pressmeddelande. Bland annat visar de det märkliga i att iranier lögnaktigt skulle ha påstått att de hade afghanskt medborgarskap – de skulle i så fall ha fördröjt och försvårat sina egen asylprövningsprocess, eftersom den generellt gick snabbare för iranska flyktingar. I slutändan skulle en sådan lögn ändå inte ha påverkat möjligheten att få uppehållstillstånd. Det är alltså en egendomlig situation som diskuteras.

Bakom förvirringen ligger förmodligen det faktum att en stor del av de afghanska medborgarna som sökte asyl i Sverige hade levt hela eller en stor del av sina liv som flyktingar i Iran.  Asylprövning görs gentemot det land där man är medborgare, vilket betyder att även de som kommit från Iran prövats i förhållande till Afghanistan. Detta är ingenting som de asylsökande kunnat påverka själva utan är inbyggt i asylprövningssystemet.  

Diskussionen om agenternas verksamhet skymmer nu det faktum att de afghanska flyktingarna, många av dem minderåriga, mötte stora svårigheter i Sverige när deras situation gjordes till en symbolfråga för en allt mer exkluderande och rasistisk flyktingpolitik. ”Trots att Afghanistan redan 2015 var ett av världens farligaste länder beslöt Migrationsverket att utvisa exempelvis runt 65 % av de ensamkommande afghanska ungdomarna. Ett beslut som i många fall alltså skulle innebära deportation till ett land där de aldrig hade varit,” skriver pressmeddelandets författare.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.