Narkotikarelaterade dödsfall ökade under 2022

INRIKES Under 2022 ökade narkotikarelaterade dödsfall i Sverige för första gången på fyra år, med totalt 519 dödsfall. Det är en ökning med 69 stycken jämfört med 2021. Den vanligaste dödsorsaken var oavsiktliga överdoser.

I rapporten ”Den svenska narkotikasituationen 2023” visar Folkhälsomyndigheten att ökningen av antalet narkotikarelaterade dödsfall har ökat och att ökningen huvudsakligen skedde bland män. I 86 procent av dödsfallen var opioider inblandade. Rapporten pekar också på försämrade förutsättningar i det förebyggande arbetet – bland annat har kommunerna skurit ner på antalet personer som arbetar förebyggande.

Alkohol står dock för mångdubbelt fler dödsfall per år – 2022 dog 2 100 personer i Sverige av alkoholrelaterade orsaker.

Den vanligaste narkotikatypen under 2023 var cannabis, som 3,2 procent av den vuxna befolkningen rapporterade användning av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.