Chile brinner – över 50 döda och tusentals förstörda hem

UTRIKES, KLIMAT I Chile rasar enorma skogsbränder, och hittills har över 50 personer har omkommit. Runt 1100 bostäder har också slukats av lågorna. Inrikesminister Carolina Tohá varnar dock för att dödssiffran kan komma att stiga i takt med att räddningstjänsten når fler drabbade områden, då det finns uppgifter om fler döda på platser som ännu inte nåtts.

Skogsbränder är vanliga i Chile under sommaren (dvs. under vårt vinterhalvår) och förra året dog 27 personer och mer än 400 000 hektar mark förstördes. De markområden som hotas nu är betydligt mindre, ca. 90 000 hektar, men elden sprider sig å andra sidan extremt snabbt  och hotar tättbebyggda urbana områden. De dödligaste bränderna härjar just nu i området runt turiststaden Viña del Mar och Valparaíso, där fyra sjukhus evakuerats. Bränderna har även slagit ut strömmen i stora områden.

Katastroftillstånd med  utegångsförbud har utlysts för att alla resurser ska kunna fokuseras på bränderna. Av de 90 rapporterade bränderna var på lördagen 40  under kontroll. Arbetet försvåras av torr luft och temperaturer upp mot 40 grader – en  värmebölja och torka som drabbat de södra delarna av Sydamerika, delvis beroende på väderfenomenet El Niño som förstärks av klimatförändringarna. Den globala uppvärmningen är därmed också en viktig faktor  i skogsbränderna och extremvädret.

Värmeböljan riskerar nu att fortsätta vidare in över Paraguay och Brasilien.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.