Rafah nästa mål för Israels markoffensiv

UTRIKES Israel har utfört nya flygbombningar mot Gaza under natten, och flera av dess riktades mot gränsstaden Rafah – där hundratusentals av civila trängs efter att ha tvingats iväg söderut av kriget. 92 personer har dött under anfallen natten till idag, söndag.

Israeliska markstyrkor har under de senaste veckorna genomfört markstrider i staden Khan Yunis, som är den näst största i Gaza och som ligger strax norr om Rafah och gränsen. Detta har drivit ännu fler människor mot gränsövergången. Just nu beräknar FN att mer än halva Gazas befolkning befinner sig i Rafah. FN larmade redan i fredags om att situationen i Rafah bara blir värre och människors desperation växer. Under krigets gång har de israeliska styrkorna återkommande uppmanat civila att söka sig söderut, samtidigt som flyganfall och beskjutning har fortsatt över hela Gazaremsan.

Israels försvarsminister Yoav Gallant sade på lördagen att den israeliska markoffensiven kommer att fortsätta söderut med Rafah som nästa mål. Paniken växer bland flyktingarna där medan förhandlingar om eldupphör fortsätter. Ledande representanter för Hamas sade på lördagen att det återstår flera detaljer att reda ut före en möjlig en överenskommelse. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.