Ryssland upprepar att ett av landets mål är Kiev

UTRIKES Den tidigare ryska presidenten Dimitri Medvedev har i en intervju upprepat att det ryska målet är att inta Kiev. Uttalandet görs i ljuset av att det verkar gå bättre för det ryska kapitalet i kriget.

”Var ska vi stanna? Jag vet inte… Kommer det vara Kiev? Ja, det borde förmodligen vara Kiev.”

Så uttrycker sig Medvedev i en diskussion med ryska medier om målet med den ryska invasionen och han återupprepar ett av de tidigaste målen som Ryssland satte upp. Det måste ses i ljuset av den försvagade ukrainska krigföringen och att Ryssland nu verkar få överhanden i kriget. Samtidigt vill man också pressa fram nya förhandlingar med Ukraina, som hittills vägrat förhandlingar så länge ryska soldater finns på ukrainskt territorium.

Syftet med att inta Kiev gör Medvedev också tydligt, vilket är väldigt avslöjande för de ryska målen med hela invasionen – det handlar om att ”eliterna som nu dominerar Kiev måste bort”. Det betyder ingenting annat än en vilja att återigen vrida Ukraina i riktning mot Ryssland, en kamp man tillfälligt förlorade i och med Maidan-kuppen 2014. 

Kriget i Ukraina handlar alltså om inget annat än de olika ländernas kapitalisters makt och inflytande i regionen och konflikten är ett tydligt uttryck för motsättningarna inom det imperialistiska systemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.