Socialdemokraterna skyller hela sjukvårdskrisen på regeringen

INRIKES I ett nytt utspel kräver Socialdemokraterna av regeringen att den ska göra en ”total genomlysning av den nationella sjukvårdskrisens konsekvenser” på grund av de nedskärningar regeringen tvingar igenom.

Ja, den nuvarande regeringen tvingar igenom stora nedskärningar inom sjukvården och så gott som alla regioner planerar nedskärningar. Men det är knappast så att Socialdemokraterna befinner sig i en position där de kan framställa sig som sjukvårdens försvarare. Under den förra mandatperioden, då Socialdemokraterna hade makten, haglade kritiken mot nedskärningar tätt, precis som nu. 

Hyckleriet är vardagsmat inom politiken och detta är bara ytterligare ett exempel. Alla skär ned i sjukvården och alla kritiserar den andra sidan för att de skär ner. 

I själva verket är det ju emellertid ingenting annat än illusioner som ger intrycket av att det hade varit bättre med en annan administration. Verkligheten visar dock att vem som styr inte spelar någon roll – nedskärningarna kommer ändå och det av en annan anledning än vad politikerna visar. Nedskärningarna kommer sig nämligen av kapitalets behov av att omfördela pengar och stärka sin egen konkurrenskraft. Pengarna plöjs istället ner i exempelvis militären eller delas ut till de stora monopolen i form av skattesänkningar. Den verkligheten bestämmer politiken, vem som än sitter vid makten och det är därför nedskärningar är att vänta, oavsett vilket parti som sitter vid makten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.