Storbrand i Spanien på grund av farligt ytmaterial

UTRIKES Ett fjortonvåningshus i Valencia i Spanien brann ned under torsdagen. Branden spred sig i rasande fart och efter bara en halvtimme hade byggnaden slukats av lågorna. I huset bodde omkring 450 personer, av vilka nu minst 4 har omkommit och 14 skadats. Det saknas också fortfarande ett tjugotal människor.

Experter säger till spanska tidningen El Mundo att höghusets fasadyta var isolerad med polyuretan, något som inte längre sker vid nybyggnationer idag. Det är ett plastmaterial som i olika kombinationer ofta har använts för isolering av hus och det kan vara brandfarligt – det var bland annat en av orsakerna bakom den katastrofala branden i Grenfell Tower i London 2017, där man sedan också upptäckte elfel och blockerade nödutgångar.

Riskerna med att låta utdaterade och farliga material finnas kvar i byggnader är välkända, men omfattande renoveringar är kostsamma för fastighetsägarna, och alltså utsätts människor för livsfara världen över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.