Svea Vaccin och medicinhanteringen – en dyr skandal för vår hälsa

INRIKES När profiten får ha ansvar för vår hälsa ligger vi riktigt illa till. Aftonbladet har avslöjat något som borde vara en total skandal inom hälso- och sjukvård, men hittills är reaktionerna inte överväldigande.  Man har granskat Svea Vaccin som nu medger att företaget hanterat vaccin felaktigt. Man har haft ”brister i hanteringen” som företagets vd Ridha Hadfi uttrycker sig.

Bristerna består bland annat i transport av vaccin med brutna kylkedjor, förvaring av medicin i trasiga kylskåp och att högt uppsatta chefer uppmuntrat till att använda vaccin som försenats på posten istället för att kassera det, som läkemedelsleverantören ville. Ja, och förstås att receptionister utan utbildning vaccinerade, samt att anställda utgav sig för att vara läkare utan att vara det.

Att använda felaktigt hanterat vaccin  kan vara farligt för patienterna – när vacciner förvaras i för varm eller för kall temperatur kan de bli verkningslösa, berättar en vaccinexpert på Läkemedelsverket. Det betyder alltså att en person som vaccinerat sig riskerar att inte alls vara immun mot exempelvis TBE eller lunginflammation. I värsta fall kan man få en dödlig sjukdom somman trodde sig vara skyddad mot.

Svea Vaccin är en av Sveriges största vaccinationskedjor. De har över 40 mottagningar på 20 orter runt om i landet. Företaget har fått 34 miljoner i ersättning av bara Region Stockholm de senaste fyra åren. Våra skattepengar går alltså rakt ner i fickorna på läkemedelskapitalister som dessutom lurar oss att köpa en säkerhet som inte finns.

Självsanering?

Flera läkemedelsleverantörer ska nu starta undersökningar och en av dem stoppar leveranserna redan i nuläget Även Region Stockholm ska genomföra en undersökning – så ska vi låta oss nöjas med det och hoppas att branschen självsanerar sig?

Vad som hänt är emellertid inte unikt för Svea Vaccin. Joanthan Gilthorpe, Universitetslektor, Umeå universitet skriver i en kommentar i Läkartidningen att det här bara är toppen på isberget och att problemet är ännu värre när det gäller produkter som kräver ultrakalla temperaturer (-60 till -80 grader). Det har avslöjats flera brott mot EU:s principer och riktlinjer för leveranser, så kallad Good Distribution Practice (GDP), särskilt när det gäller leverans av biologiska produkter i samband med Covid.

Vad vi måste förstå är att den här typen av livsfarlig hantering kan inte stoppas så länge det finns pengar att tjäna – inte bara pengar som man håvar in genom att runda lagar och förordningar, utan ”lagliga ” pengar som gör att vi måste betala för hälsovård som borde vara gratis. Det lagliga glider alltför lätt in i det olagliga när det handlar om att göra profit på vår hälsa, och i grunden är den borgerliga staten inte särskilt intresserad av problemet. Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har exempelvis inte startat en utredning. De tycker uppgifterna är allvarliga och ”ska bedöma dem” heter det.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.