Alkohol och apor: ”drunken monkey-hypotesen”

VETENSKAP Både människor, chimpanser och gorillor har ett matsmältningsenzym som klarar av att bryta ned etanol (alltså den typ av alkohol som vi idag inmundigar i vin, öl och andra drycker). Det var en gång en bra sak: frukter innehåller nämligen en liten mängd etanol och ger ifrån sig en speciell doft när de är mogna.

 – Apor förknippar lukten av etanol med näring, säger biologen Robert Dudley i Vetenskapens värld.

 Det här att vi delar enzymet med våra primatkusiner kallas ”Drunken monkey-hypotesen”  och betyder att vi kan skylla vårt alkoholbegär på våra mer apliknande förfäders kost. Våra förfäder klättrade nämligen en gång ned ur träden och började leva på marken, och då kom en större del av mathållningen att bestå av fallfrukt med högre halter av etanol. Så gick det som det gick – primatförfädernas exponering för alkohol i frukt lämnade spår i vår arvsmassa.

Men det duger nog inte att skylla alltför många glas på aporna – de överdriver sällan sin konsumtion, även om det händer att de festar loss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.