Biologisk mångfald i kris – ”klimatflyktingar” bland växter och djur hotas

KLIMAT, MILJÖ Klimatförändringarna är ett av de största hoten mot biologisk mångfald. Det är många arter bland djur och växter som inte kan anpassa sig till de nya förhållandena tillräckligt snabbt.

Det känns inte som en stor nyhet när ytterligare en studie presenteras på Supermiljöbloggen, mera som en påminnelse om att vi på alla sätt går mot en fattigare och mera problemfylld värld, och att det inte sker några drastiska skiften i en positiv riktning så länge som kapitalismen använder naturen som en källa till ständigt ökande profit. Men visst behöver vi påminnas…

I en ny studie som publicerats i Climate Change, bekräftar alltså forskarna nämligen det vi redan vet och preciserar kunskapen. De visar att att varje grads högre temperatur i den globala uppvärmningen minskar antalet arter i världen.  Hårdast drabbas länder med rika och varierade ekosystem.

I studien visar forskarna att en global uppvärmning på 3,2°C jämfört med förindustriella nivåer kan leda till att somliga geografiska områden förlorar mer än hälften av sina arter. Cirka 49 procent av insekterna, 44 procent av växterna och 26 procent av ryggradsdjuren skulle påverkas. Minskningen av arter är förstås inte lika dramatisk vid lägre temperaturnivåer, men den finns –  även om vi lyckas stoppa den globala uppvärmningen vid 1,5°C.

Studien pekar även påså kallade ”klimatflyktingområden”, där klimatflyktingarna i det här fallet är växter och djur som hittar ställen där de kan klara sig trots det varmare klimatet. Det handlar om områden som har låg markomvandling och arter som är mindre känsliga för klimatförändringar, och där både område och ”invånare” rent allmänt har en bättre förmåga att stå emot negativa aspekter av uppvärmningen. 

Sådana områden försvinner emellertid snabbt, och de skyddas inte tillräckligt väl. De är inte heller så många som vore önskvärt till att börja med. Som vanligt i den här typen av forskning föreslår studien bra åtgärder för att komma tillrätta med problemet, men vi törs väl förutsäga att det trots deras insatser inte kommer att ske så mycket för att förändra sutuationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.