”Domedagsglaciären” på Antarktis håller på att brytas sönder

KLIMAT Anna Wåhlin, professor i oceanografi vid Göteborgs Universitet, berättar i ett reportage i Svenska Dagbladet att Thwaites glaciär på Västantarktis kan vara nära att brytas sönder.

Glaciären omnämns ibland som ”domedagsglaciären” eftersom inlandsisen  på Antarkitis kan åka ut i havet om den slutar fungera som en propp. Om all is på V ästantarktis skulle smälta, skulle havsnivåerna stiga med cirka tre meter, och det är något som skulle kunna hota livet för uppemot en miljard människor.

Glaciärens yta är nu full av sprickor, och förändringarna sker väldigt snabbt, intygar Wåhlin. Den är väldigt instabil och nej, den kommer inte att finnas kvar om fem år, kanske inte ens om tre.

Västantarktis is är en av de så kallade tippningspunkterna, som världen kan passera redan vid 1.5 graders uppvärmning, enligt en studie i Science 2022. En tippningspunkt är en kritisk punkt som – när den passeras – försätter ett element i jordens klimatsystem på en bana som blir omöjlig att förhindra. Systemet ‘tippar över’ och kastas in i en ny utveckling. Också andra forskare har bedömt att Västantarktis istäcke redan är i huvudsak förlorat på längre sikt, på grund av de utsläpp som redan gjorts. 

Ändå är osäkerheten stor kring hur havsnivåerna kommer att påverkas och hur fort det kan gå.  Det tar lång tid för is att smälta i havet, menar Wåhlin och tycker att det viktigaste är att kunna förutspå hur vattennivåerna kommer höjas, så att skyddsåtgärder kan vidtas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.