Kvinnor arbetar 48 minuter gratis varje dag

INRIKES Kvinnor arbetar gratis efter klockan 16.12 medan män får betalt fram till 17.00, skriver kampanjen Lön hela dagen. Bakom den står ett flertal fackförbund och kvinnoorganisationer, bland andra LO och TCO.

Baserat på lönestatistiken från 2022 konstaterar man att löneskillnaderna mellan män och kvinnor uppgår till 9,9 procent, till kvinnornas nackdel. Det betyder att de varje dag arbetar 48 minuter gratis jämfört med männen. Eftersom löneskillnaderna dessutom ökade under 2022 kan den ökande ojämlikheten inte heller tillskrivas pandemin.

Stora regionala skillnader förekommer också. Störst är skillnaden mellan mäns och kvinnors löner i Finspång, där den uppgår till över 20 procent medan den är minst i Mora, där skillnaden bara är en procent.

Kvinnans underordning har sina historiska rötter i privategendomens införande, då det blev viktigt att kontrollera arvet, vilket man bara kunde göra genom att kontrollera kvinna. Det är därför bara med privategendomens upphävande som förutsättningarna för verklig jämlikhet mellan könen är möjlig.

2 tankar på “Kvinnor arbetar 48 minuter gratis varje dag

  1. Vilken tur att det går att så misstro i arbetarklassen. Så vitt jag vet är det ingen som arbetar ”gratis”.

    1. Varje dag arbetar arbetarna gratis åt kapitalisterna, kvinnorna mer än männen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.