EU ska kanalisera ryska tillgångar till Ukraina

UTRIKES EU:s ledare har på ett toppmöte i Bryssel kommit överens om att använda en stor del av de profiter som genereras av frysta ryska tillgångar i Europa och skänka dem till Ukraina. Detta skulle kunna generera 3 miljarder euro 2024 och den första miljarden skulle kunna släppas till Ukraina redan i juli, sa Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

90 % av pengarna ska gå till militära ändamål och till 10 % till återuppbyggnad av landet. Ukrainas president Volodymyr Zelensky tryckte också via videolänk på om mer militärt stöd från EU för att skydda Ukrainas östligare städer mot ryska bomber – inklusive de frysta ryska tillgångarna i sin helhet,  inte bara profiten från dem.

På EU-toppmötet kom man vidare överens om att skynda på förhandlingarna för att göra både Ukraina och Moldavien till EU-medlemmar, och von der Leyen avslöjade också att EU undersöker möjligheterna att öka priset på rysk säd som når EU:s marknad. Prisökningarna skulle kunna bli upp till 50 % och ska förhindra att billig säd ”destabiliserar marknaden”. 

Det är uppenbart att EU nu investerar stort i det imperialistiska kriget i Ukraina och den eventuellt följande fredliga fortsättningen där landet integreras hårt i västimperialismens planer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.