Skog med rödlistade arter avverkas av profithungrigt skogsbolag

MILJÖ Talltita, ullticka och knärot är några av de rödlistade arter som hittats i ett föreslaget skogsreservat i Östergötland  – en fågel, en svamp och en växt får stå som exempel för  en natur som hotas av skogsbolagens profitgivande kalhyggen, något som Riktpunkt redan tidigare uppmärksammat .

Just nu gäller det en skog i Åtvidabergs kommun i Östergötland, där det har det hittats flera rödlistade arter, och området har föreslagits bli reservat ända sedan 2018. Det är uppenbarligen inget som berör skogsbolaget Södra som anmälde fyra områden för avverkning hösten 2023 och redan har genomfört andra avverkningar i skogen tidigare. 

Föreningen Skydda skogen rapporterar att skogsbolaget Södra nu har påbörjat avverkningen i det aktuella området med de höga naturvärdena, efter att protester avvisats av Mark- och Miljödomstolen.

Vi kräver att Södra omedelbart avbryter sin avverkning i området som dessutom sker under fåglarnas häckningsperiod. Ett flertal fridlysta och rödlistade arter finns i detta värdefulla och känsliga område, säger Nils Hydén, biolog och artexpert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.