Protester på Kuba

UTRIKES De senaste dagarna har flera protester ägt rum på Kuba. De har riktat sig mot bland annat problem med bland annat elförsörjningen. Regeringen har förklarat sig vara beredd att lyssna på demonstranterna, samtidigt som man riktar skarp kritik mot USA för att blanda sig i Kubas interna angelägenheter.

Hundratals människor samlades i Santiago de Cuba och på andra ställen för att uttrycka sitt missnöje med el- och matförsörjningen i landet. Demonstrationerna var i övervägande grad fredliga och polisen ingrep inte annat än i undantagsfall, såsom i Bayamo. Bland vissa av demonstranterna ropades även slagordet patria y vida, som kopplas till oppositionen och som bygger på det gamla slagordet patria o muerte.

På X har den kubanska presidenten Miguel Diaz-Canel förklarat att ”[p]artiets, statens och regeringens myndigheter har till uppgift att ta hand om vårt folks klagomål, lyssna, föra dialog och förklara de många ansträngningar som görs för att förbättra situationen”. Han anklagade också ”terrorister baserade i USA” för att uppmuntra till åtgärder mot landets inre ordning.

USA:s charge d’affaires på Kuba kallades också upp till det kubanska utrikesministeriet och Kubas vice utrikesminister förklarade att om USA:s regering hade den minsta omsorg om det kubanska folkets väl så hade man strukit Kuba från den godtyckliga listan över länder som stödjer terrorism”.

Det bör också tilläggas att det är just den amerikanska blockaden av Kuba och den ekonomiska krigföring som riktas mot landet som skapat många av de problem som nu finns på ön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.