Garanterade granater med hjälp av EU-bidrag

INRIKES EU ger nu stöd till svenska staten och ammunitionstillverkaren Nammo för att öka ammunitionstillverkningen. Nammos fabrik i Karlskoga kommer att byggas ut och staten går in och investerar med drygt hälften av kostnaderna.

 

Staten beslutade redan i januari att gå in med pengar, förutsatt att ett EU-bidrag skulle godkännas – något som är unikt i modern svensk historia, säger försvarsforskaren Martin Lundmark.

– Vi välkomnar dagens besked att EU-kommissionen nu kommer vara med att finansiera delproduktionen utav artilleriammunition inom ramen för Nammo i Karlskoga, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT Nyheter.

Sverige är i stort behov av artilleriammunition, sägs det. Den ska dels skickas till Ukraina och dels fylla på de svenska lagren. Planen är att tillverkningen ska tredubblas och att det varje år ska finnas en garanterad mängd granater för svensk militär. Ja, en garanterad mängd granater känns väl mer angelägen för kapitalet i Nato-Sverige och EU än vad en garanterad mängd vårdplatser eller en garanterad mängd lärare skulle göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.