IF Metalls strejk påverkar Tesla allt mindre

FACKLIGT IF Metalls strejk mot Tesla och de sympatiåtgärder som satts igång från diverse andra fackföreningar verkar inte ha stoppat elbilsföretaget. Nu ökar istället deras försäljning – något som visas av en kartläggning som Sveriges Radios Ekot gjort.

Sedan årsskiftet har Transportstyrlesen kunnat registrera omkring 2800 nya Tesla-bilar som nu finns i trafiken i Sverige.

– Våra medlemmar rapporterar att det inte är några problem att få ut sina bilar, säger Tibor Blomhäll, president för märkesklubben Tesla Club Sweden, till Ekot. Han säger också att företaget rundat blockaden mot leverans av registreringsskyltar på olika sätt.  Ja, Blomhäll säger att Tesla-ägare nästan inte märker av strejken längre.

– Ärligt talat nej. Man kan hämta ut sin nya Tesla som vanligt. Man kan få sin bil lagad om den är trasig. Man kan ladda sin bil som vanligt. Vi märker ingen skillnad, säger han till Ekot.

Kanske skulle skillnaden mot ”som vanligt” vara större och konflikten vara mer kännbar om IF Metall förmått engagera sina medlemmar genom att konsekvent företräda arbetarnas intressen och ta strid för dem? Att säga sig stå för en konfliktfri, ansvarstagande  ”svensk modell” där man först och främst stöder en klassmarbetspolitik ger naturligtvis dubbla signaler i en strejk och ökar inte stridbarheten Vi riskerar nu att se en konflikt som drar ut på tiden utan att vara särskilt kännbar för Tesla,  och det betyder förmodligen att entusiasmen bland fackets medlemmar sjunker ytterligare.

En fingervisning om det passiva läget är att det saknas uppdateringar om konflikten på IF Metalls hemsida – det senaste vi får veta är att Seko stoppar underhåll, service och etablering av Teslas laddstationer, vilket skedde redan den 21 februari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.