Sverige stödjer tjeckiskt initiativ för att köpa granater till Ukraina

INRIKES Eftersom EU-länderna inte kan producera granater i den utsträckning som Ukraina behöver har Tjeckien tagit initiativ till att köpa in granater på världsmarknaden. Flera länder har gett sitt stöd för detta och nu har även Sverige anslutit sig.

Ryssland avfyrar ungefär fem gånger fler granater än Ukraina varje dag och har en produktionskapacitet på tre miljoner artillerigranater per år. Det kan inte EU-länderna eller Ukraina mäta sig med och därför har Tjeckien tagit initiativ till att leta efter granater på världsmarknaden, från länder som inte är knutna till endera sidan.

Hittills ska man ha hittat finansiering för 300 000 granater och man ska ha fått löfte om ytterligare 200 000, som tidigast kan levereras i juni.

Flera länder har anslutit sig till initiativet, däribland Tyskland och Kanada. Nu har även Sverige tillkännagivit att man skjuter till omkring 340 miljoner kronor för detta. Stödet för de tjeckiska granaterna ska ingå i det senaste stödpaket som gick till Ukraina och som godkändes i februari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.