Kommunal: Nedskärningarna i förskolan drabbar barnens hälsa

FACKLIGT I en ny rapport varnar Kommunal för att nedskärningarna inom förskolan riskerar att drabba barns hälsa. Därför kräver Kommunal ett omedelbart krisstöd till välfärden, dock utan att vilja sätta press bakom kravet.

I många kommuner förbereder man sig på nedskärningar inom skola och förskola, rapporterar Kommunal efter att man genomfört en undersökning bland sina arbetsplatsombud. Omkring hälften rapporterar om planerade eller redan genomförda nedskärningar, vilket lett eller kommer leda till minskad personaltäthet, större barngrupper och brist på vikarier.

Situationen skapar en oro bland personalen, som ser hot mot både personalens arbetsmiljö men också mot barnens hälsa och välbefinnande. Personalen varnar också för att möjligheterna att följa läroplanerna blir sämre med nedskärningarna och att det finns även en oro för hur detta ska drabba barn i extra behov av stöd.

Kommunal kräver därför ett krisstöd till välfärden men fackförbundet presenterar ingen konkret plan för hur man ska nå dit utan stannar vid en uppmaning till finansministern att en dag praktisera som barnskötare.

En tanke på “Kommunal: Nedskärningarna i förskolan drabbar barnens hälsa

  1. Man börjar bli lite trött på att facken bara sitter och rullar tummarna. Att sitta och klaga gör bara så mycket, tillslut så måste man ju göra nått också och ta upp strejkskylten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.