Nordic Response 24 – en militärövning som belastar folket

INRIKES För att öka Försvarsmaktens militära förmåga deltar svenska förband deltar nu i den stora militärövningen Nordic Response 24. Det handlar om en norsk nationell övning som genomförs 4 till 15 mars i norra Sverige, Norge och Finland med tillhörande luftrum och farvatten.

Övningen omfattar omkring 20 000 deltagare från 14 Nato-länder , däribland cirka 4 500 svenska soldater, officerare och civilanställd personal. tillsammans med Norge, Finland och Danmark ska det övas försvar av Norden – och hur man tar emot förstärkningar av internationella förband inom ramen för Nato.

– Det kommer att handla om att motverka ett anfall som kommer från öst och att hindra en angripare att ta och behålla Nato-terräng, säger försvarsstabschefen Michael Claesson.

Just det – Sverige är ju Nato-terräng numera, och ett anfall kan förstås bara komma från ett håll. Det andra hållet har ju äntligen inkorporerat den längtande svenska imperialismen i sina led.

– Det blir en belastning för de boende, säger Claesson och menar att det kommer att vara militärtrafik på land och luften, med tillhörande buller och militärkolonner som rullar fram i Norrbotten.

Belastningen på de boende handlar dock om mycket mer än så och drabbar inte bara norra Sverige: när krigshundarna skäller allt högre finansiernar våra skattepengar Nato-miljarder och upprustning, samtidigt som samhällsservice sätts på undantag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.